Preventiva
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Preventiva

POŽARNA PREVENTIVA - VLOGA IN POMEN PRI ZAGOTAVLJANJU POŽARNE VARNOSTI

Požarna preventiva predstavlja pomemben del nalog, ki jih mora v lokalni skupnosti izvajati gasilska enota.

Požarna preventiva je niz dejavnosti, ki služijo preprečevanju nastankov požarov in škodljivih posledic požarov, kjer ima pomembno vlogo tudi lokalno pristojna gasilska enota. Dejavnosti gasilskih enot na področju požarne preventive zahteva formalno Zakon o gasilstvu (ZGas-UPB1, Ur.l. RS, št. 113/2005 ), ki med naloge gasilstva uvršča tudi preventivne dejavnosti. Požarno preventivne aktivnosti gasilske enote obsegajo pregled požarnega okoliša, preventivne preglede objektov, izvajanje nadzora nad javnim hidratnim omrežjem (v sodelovanju in vnaprejšnjem dogovoru z lokalno pristojnimi službami), sprejem in pregled požarnih načrtov, pomoč in sodelovanje pri izvajanju vaj evakuacije, pomoč in svetovanje krajanom na področju požarne preventive ipd. Pomembne požarno preventivne aktivnosti lahko z opozarjanjem na nevarnost nastanka požara gasilska enota izvaja tudi v sušnem obdobju.

 

Aktivnosti gasilske enote so tako na področju požarne preventive izredno pomembne, enota pa lahko z aktivnim delovanjem na preventivnem področju zelo veliko naredi za požarno varnost v svojem požarnem okolišu. Obiski v vrtcih in šolah, pomoč pri izvajanju evakuacij, dnevi odprtih vrat ipd. je le nekaj aktivnosti, ki jih enote lahko izvajajo na področju požarne preventive. Aktivnosti na področju požarne preventive je smiselno izvajati skozi celo leto. Za izvajanje aktivnosti na področju požarne preventive je zelo primeren mesec oktober, ki je tradicionalno posvečen požarni varnosti. Vsako leto so aktivnosti ob mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti posvečene določeni tematiki. Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje ob sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo ob mesecu požarne varnosti vsako leto pripravlja gradiva, ki jih dobijo tudi gasilske enote. Gradiva lahko služijo kot podlaga za preventivno dejavnost ob mesecu požarne varnosti.

 

V pripravi je tudi specialnost »preventivec«, ki bo preko usposabljanj omogočila, da bodo člani gasilskih enot, ki bodo izpolnjevali pogoje in bodo to želeli na preventivnem področju pridobili še več znanj.

 

Več informacij o preventivnih ukrepih si lahko preberete na strani Gasilske zveze Slovenije:
 

  

Večino gradiv na temo preventivnega delovanja lahko najdete na spletnih straneh:

 

NASVETI KAJ STORITI, DA NE PRIDE DO POŽARA 

Požar v bivalnem prostoru Voda!
Na pomoč Požar Požar v naravnem okolju
Preklopite pogled: